Terapeuta ocupacional a domicili
Professió sociosanitària
Què és la Teràpia Ocupacional?
És una disciplina sociosanitària que, mitjançant activitats o ocupacions quotidianes carregades de sentit, millora la funcionalitat de les persones que han perdut autonomia i independència.
Aquesta pèrdua pot ser causada pels processos propis de l'envelliment, per una convalescència perllongada, així com per malalties neurodegeneratives, lesions cerebrals, tumors, malalties reumàtiques, osteoarticulars i/o cardiorespiratòries o afectacions oncològiques.
La finalitat de la rehabilitació al domicili per part de Teràpia Ocupacional és la de millorar la qualitat de vida de la persona procurant mantenir i/o augmentar l’autonomia i la integració d’aquesta en el seu entorn més proper, mitjançant l’activitat significativa i amb propòsit.
L'ocupació és part de la condició humana
Els éssers humans posseeixen una naturalesa ocupacional, essent l'ocupació l'activitat principal de l'individu, a través de la qual la persona controla i equilibra la seva vida.
La Teràpia Ocupacional vol aconseguir que la persona sigui el màxim d’autònoma moralment i independent possible en les activitats de la vida diària, fomentant l'equilibri entre totes aquelles que es porten a terme de forma rutinària.
A qualsevol edat, moment i en qualsevol circumstància patològica es pot intervenir per mantenir i/o incrementar una qualitat de vida òptima per a la persona.
Què es la Terapia Ocupacional?
Treballar sobre les activitats de la vida diària
La Teràpia Ocupacional utilitza les activitats de la vida diària com a mitjà i com a fi per a la rehabilitació i per assolir un equilibri entre totes les ocupacions. Diferenciar-les en tres blocs facilita al terapeuta ocupacional l'avaluació de les possibles necessitats de la persona:
1. ACTIVITATS BÀSIQUES
Activitats relacionades amb l’autocura:
-
Higiene personal
-
Bany / dutxa
-
Vestit
-
Control d'esfínters
-
Alimentació
-
Desplaçament dins la llar
-
Son / descans
2. ACTIVITATS INSTRUMENTALS
Tasques més complexes i opcionals que permeten autonomia i independència en l'entorn habitual:
-
Parlar per telèfon
-
Prendre la medicació
-
Pujar/baixar escales
-
Desplaçar-se fora de la llar
-
Utilitzar el transport públic
-
Administrar-se els diners
-
Realitzar les tasques domèstiques
-
Anar al metge
-
Fer les compres
3. ACTIVITATS AVANÇADES
Tasques relacionades amb la capacitat de la persona per relacionar-se i integrar-se en un grup per participar en:
-
Educació formal i informal
-
Treball o voluntariat
-
Joc o entreteniment
-
Temps de lleure o oci
-
Societat, comunitat, família, amics